Shorin-Ryu Karate

Okinawa Shorin-RyuShorin-Ryu Karate adskiller sig fra andre stilarter, idet teknikkerne i Kihon og Kata udføres i en harmonisk og mere afslappet tilstand, end det man som regel ser i forbindelse med sportskarate.

I Shorin-Ryu Karate er kroppen i en afslappet tilstand og ikke præget af ekstreme muskelkontraktioner og spændinger, som ofte kendetegner sportskarate. I kontakt øjeblikket laves ligeledes ikke en ekstrem muskelsammentrækning for at stoppe angrebet, målet er at lade angrebet fortsætte, opnås ikke kontakt, vil kroppen ganske naturlig lave den nødvendige muskelkontraktion. Teknikkerne er bl.a. baseret på hofterotation, som kræver en fast, men eftergivende holdning i den grundlæggende teknik.

Jiyu Kumite i Shorin-Ryu Karate er fuld kontakt, og der er ingen områder på kroppen, som ikke må angribes. – Når dette nu er sagt, er vi nødsaget til at træne Jiyu Keiko Kumite for ikke at slide medlemmer op. I Jiyu Keiko Kumite er der fravalgt farlige teknikker, ligeledes er der områder på kroppen som ikke må angribes. Jiyu Keiko Kumite udføres som let- eller fuld kontakt.

Shorin-Ryu er direkte målrettet mod kamp og selvforsvar, derfor indeholder vores Karate foruden slag, stød og spark også grappling, kasteteknikker (Nagewaza) og nedtagningsteknikker med pres på led.

 

Okinawa Shorin-Ryu Karate
The journey of physical and mental acquisition.

Kihon

kihon

Kihon træning er basis teknikker i al sin enkelthed. Teknikkerne bliver mere og mere avanceret efterhånden som man træner. I starten trænes en teknik ad gangen. Efterhånden som man udvikler sig bliver disse teknikker mere avanceret. Kihon teknikker skal trænes igen og igen, for at fuldkommen gøre disse……….eller på japansk: “mo ichi do” – en gang til.

 

Kata

kata

Træning af Kata er en meget vigtig del af Karate. Kata er en serie af teknikker, der udføres i en bestemt rækkefølge. Samtlige Kata er blevet udviklet af tidligere tiders Karate mestre og er videregivet gennem mange generationer fra lærer til elev. For at kunne udføre en Kata ordentlig, er det nødvendig at ens basis teknikker er i orden. Disse basis teknikker trænes via Kihon programmet. Det er meget vigtig at ens forståelse for Kata er tilstede. Dette kan være meget svært i starten, men efterhånden som man udvikler sig, bliver forståelsen og udførelsen af Kata bedre.

Kata indenfor Shorin-Ryu køres afslappet og harmonisk, med flydende og kontinuerlige bevægelser/teknikker. Der er ingen unødvendige stop og ophold under udførelsen. Shorin-Ryu Kata er fuld af vitalitet og energi, både internt og eksternt. Kata er meditation i bevægelse.

I alt trænes og undervises i ca. 40 forskellige Kata i vores forening. En komplet liste over Kata finder du på Shorin-Ryu Danmarks hjemmeside.

 

Kumite

kumite

Kumite indeholder kontrollerede angreb og forsvars teknikker, hvor man har fuld kontrol over sin krop. For at opnå denne kontrol, vil man allerede fra starten lære Kumite.

I starten vil Kumite består af enkelte tekniker. Efterhånden som man videreudvikler sig, vil teknikker og sværhedsgrad langsomt sættes op.

 

Graduering (Bælteprøve)

Der afholdes 2 elev (kyu) gradueringer om året, samt 2 årlige DAN gradueringer via Shorin-Ryu Danmark.

Gradueringen (bælteprøve) et udtryk for elevernes tekniske niveau på det tidspunkt, gradueringen fortages. Prøven tager udgangspunkt i pensum, som danner minimumskrav for de enkelte trin (bælte niveau). Derudover er den med til at tjene, som vejledning for instruktørerne i deres arbejde med, at planlægge og strukturere deres undervisning. Således at der altid undervises efter pædagogiske principper, hvor hensynet til den individuelle elevs evner, alder, køn, modenhed, og styrke er det væsentlige.

Grader indenfor Karate-Dõ:

Alle der starter på Karate bærer det hvide bælte, og i starten har man ingen grad (Mukyū = ingen grad).

Kids grad-systemet går fra 12 Mon kyu til 10. Mon kyu, og aldersklassen er typisk 5 til 7 år.

Kadet grad-systemet går fra 9 Mon kyu til 1. Mon kyu, og aldersklassen er typisk 8 til 12 år.

Junior/senior grad-systemet går fra 9 til 1. kyu, og aldersklassen er typisk fra 13 år og opefter.

Kyu graderne efterfølges af mestergrader (dan grader), som går fra 1. til 10’ende Dan.

Du kan læse mere om bæltegrader på denne side.